Podržite naš rad klikom na reklamu!

Najnovije vesti:

Šta se događa sa Parahovskim i Pejnersom?

Vrlo, vrlo loša statistika pokazuje da za sada nisu „pojačanja”

FOTO: KK Partizan
Partizan je letos napravio ambiciozan tim, a zajedno sa ostalima potpisali su i Artjom Parahovski i Žanis Pejners. Parahovski je stigao kao centar koji se dugo čekao i za čije dovođenje Partizan nije štedeo, a Pejners kao neko ko bi trebalo da donese više od onoga što je prošle sezone pružao Bondža Si.  

Ali ništa od toga za sada. Ni jedan ni drugi nisu uspeli da pokažu ne koliko se očekivalo, nego čak ni pristojan nivo igre.

Parahovski je za sada drastično slabiji od učinka koji je prošle sezone imao Džok Lendejl, a ni Žanis Pejners prosto ne uspeva da odigra neku smislenu utakmicu pa se zato navijači pitaju: šta se događa sa njima?

Brojke govore više od reči. Evo, sinoć je Pejners protiv Cedevite igrao preko 14 minuta i imao je 0 poena i 1 skok. Parahovski je za 9 minuta imao 2 poena i 2 skoka. Jeste imao problem sa povredom leđa još prilikom dolaska u Partizan, ali to nije i ne sme da bude alibi za ovakve partije. Skoro da ne može ni da se izbori za minutažu pored Mozlija i Jankovića koji ga za sada „pojedoše” svojim učinkom. Posebno Mozli koji je došao da bude bekap opcija na centru iz „tamo nekog” Trsta.

Parahovski (kao bivši evroligaški igrač) na nivou ABA lige u proseku provodi tek osam i po minuta (projektovan kao prvi centar) i ima 3 poena i 0,8 skokova po utakmici. Mizeran učinak za nekog ko je doveden u tim da bude nosilac i da se možda i igra bazira na njemu u velikom delu.

Do sada, Vil Mozli i Nikola Janković igraju mnogo bolje od Parahovskog, a daleko su ispod njega po reputaciji, pa i plati ako želite. Zato čudi što je Art imao utakmice u kojima je provodio i manje od pet minuta u igri. Kao recimo u Vilnjusu gde ga je Trinkijeri izveo na početku utakmice i nije ni vraćao u igru.

U Evrokupu je Parahovski još gori - za devet minuta u proseku daje 2 poena i ima 1 skok. Za takav učinak može da se uvede neki momak iz mlađih kategorija, Dušan Tanasković recimo, ili neko drugi ko će biti zalog za budućnost, i neće mu biti teško da dostigne i prebaci učinak stranca koji je došao da pravi razliku, a za sada je prilično nevidljiv.

Brojke govore slično i kada je Pejners u pitanju. Pa čak i gore jer Letonac igra više od Belorusa. Za 16,8 minuta u proseku u ABA ligi on daje 2 poena i ima 2,5 skokova po utakmici uz prilično loše procente šuta od 2/6 za dva i 1/5 za tri poena.

Možda nije potrebno ništa više dodavati, ali istaći ćemo i cifre Letonca u Evrokupu - 11 i po minuta u proseku dovoljno za 1,5 poena i 0,5 skokova. Gore od ovoga je samo da ima nule u svim kolonama.

Bondža Si je, poređenja radi, prošle sezone igrao 22 minuta u proseku, davao je 6,4 poena, imao je 70% šut za dva, 35,7 odsto za tri, i 3,6 skokova po utakmici, uz jednu asistenciju i standardno čvrstu odbranu koja se ne vidi u statistici. Nisu ni to nikakve posebne brojke, zato je i došao Pejners da unapredi igru na trojci. Međutim...

Kada su obojica dolazili postojala je logika kod ljubitelja košarke. Parahovski kao snažan centar koji može na „old skul” način da napada koš leđima, a Pejners kao igrač koji može da doprinese razumevanjem igre. Ništa ili skoro ništa od toga ne videsmo do sada.

A prošle su pripremne utakmice, četiri meča ABA Superkupa, četiri u Evrokupu i četiri u ABA ligi. Vremena je bilo sasvim dovoljno, sezona već teče uveliko.

Nisu oni jedini krivci za poraz od Cedevite Olimpije, nisu jedini koji su u lošoj formi, nije drastično bolji ni Stefan Birčević, ali… Parahovski i Pejners su dvojica stranaca koja su dovedena da prave razliku, a za sada deluje da više donose štete nego koristi svom timu.

To što Partizan za sada ima 4-0 u Evrokupu, što je osvojio ABA Superkup i ima 2-2 u ABA ligi je vrlo mala zasluga pomenute dvojice igrača.

Нема коментара